Μικρό Ιστορικό και χρονολόγιο εκπομπών

Μικρό Ιστορικό και χρονολόγιο εκπομπών

Ραδιοφωνικοί Σταθμοί και Συχνότητες που φιλοξενήθηκε η εκπομπή: 1997 - 1998 : Metropolis FM 96,5 1999 - 2000 : Studio FM 1 105,4 2001 - 2002...

Ραδιοφωνικές Κοντυλιές 1ης Ιουνίου 2021

Σήμερα ξεκινάει η 3η περίοδος της εκπομπής Ραδιοφωνικές Κοντυλιές. Από τα ερασιτεχνικά ραδιόφωνα (1η περίοδος), στα επαγγελματικά ραδιόφωνα (2η περίοδος) και τώρα μέσω ενός blog. Σίγουρα δε θα είναι το ίδιο, όμως όσο η εκπομπή δεν μεταδίδεται ραδιοφωνικά είναι μία λύση, όχι ανάγκης, αλλά επιλογής.

Κάθε εβδομάδα λοιπόν, θα επιλέγω 10 κομμάτια (τραγούδια, ενότητες ή χορούς) από την δισκογραφία της κρητικής μουσικής. Περίπου όπως έκανα και στο ραδιόφωνο. Θα σας δίνω link από το youtube από όπου θα μπορείτε να ακούτε είτε όλα, είτε όποια από τα τραγούδια που επέλεξα, σας αρέσουν.

Θα γίνεται προσπάθεια αυτή η "ιστολογική" εκπομπή (αφού μέσω ενός ιστολογίου θα "βγαίνει στον αέρα") να βγαίνει κάθε Τρίτη προς το μεσημέρι και θα είναι διαθέσιμη άμεσα στο radiofonikes-kontilies.blogspot.com αλλά και μέσω των social media (κυρίως facebook).

Στο radiofonikes-kontilies.blogspot.com έχω ανεβάσει ήδη και αρκετές από τις εκπομπές της 2ης περιόδου της εκπομπής από τον Κρητικό 887, αρχείο το οποίο θα εμπλουτίζεται συνέχεια.

Βασικοί τρόποι επικοινωνίας email και facebook messenger (κάντε κλικ)

Αυτά ως εισαγωγή, και πλέον μιλάει μόνο η μουσική και τα σχόλια μου θα είναι μόνο περί μουσικής.


Ραδιοφωνικές Κοντυλιές 1ης Ιουνίου 2021

Θα αρχίσει λοιπόν η 1η εκπομπή (εκπομπή θα τη λέμε) με Νίκο Ξυλούρη, (το συνηθίζαμε να ξεκινάμε με Νίκο Ξυλούρη και από τα FM) με ένα από τα όχι και τόσο πολύ γνωστά του τραγούδια, Την Κόρη του Πασά σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου από το δίσκο Συλλογή που κυκλοφόρησε το 1974.

Νίκος Ξυλούρης - Η κόρη του πασά

Μια από τις φρέσκιες απώλειες για τη μουσική της Κρήτης ήταν αυτή του Αντώνη Φραγκιαδάκη, ο οποίος πέθανε στις 21 Μαϊου 2021, αφήνοντας όμως πίσω του μεγάλο έργο. Η μεγαλύτερη όμως αναμφισβήτητα επιτυχία του ήταν η Πάντα Θλιμμένη Χαραυγή που τραγουδήθηκε, τραγουδιέται και θα τραγουδίεται από πολλούς. Εδώ από το μουσικό σχήμα Γραμμες σε μία πρόσφατη διασκευή (2021)

Γραμμές - Πάντα θλιμμένη χαραυγή

Έναν αιώνα πίσω στα ανατολικά της Κρήτης, στη Σητεία, ο Στρατής Καλογερίδης (1883-1960) θα μας πάει με τις Κοντυλιές της Νύχτας με βιολί και κιθάρα.

Στρατής Καλογερίδης - Κοντυλιές της νύχτας

Και από τη Σητεία του χθες, στα Χανιά του σήμερα, με το συγκρότημα Οκτάβα και το τραγούδι Στης Γραμβούσας τ' ακρωτήρι που πρωτοακούσαμε από τον Κώστα Μουντάκη

Οκτάβα - Στης Γραμβούσας τ' ακρωτήρι

Με ριζίτικο προχωράνε αυτές οι "περίεργες" ραδιοφωνικές κοντυλιές, μια εκπομπή που πάντα της άρεσαν οι διασκευές. Σε ψηλό βουνό λοιπόν από τους Pedro Fabián και Βασίλη Δραμουντάνη σε μια μαγική εκτέλεση από το 2018

Pedro Fabián & Βασίλης Δραμουντάνης - Σε Ψηλό Βουνό (En las montañas)

Όταν ο στιχουργός Μήτσος Σταυρακάκης μελοποιεί παραδοσιακούς δυνατούς στίχους προκύπτουν τραγούδια όπως Το Κάστρο το οποίο ερμηνεύει ο Βασίλης Σταυρακάκης.

Βασίλης Σταυρακάκης - Το κάστρο

Άλλη μια απώλεια έχει σημαδέψει το έτος που διανύουμε (2021) αυτή ενός νέου ταλαντούχου οργανοπαίχτη και οργανοποιού, του Γιάννη Ρομπογιαννάκη. Χαρισματικός και ως οργανοπαίχτης και στα κρουστά και στα πνευστά αλλά και ως κατασκευαστής παραδοσιακών οργάνων, εδώ σε έναν Πηδηχτό.

Γιάννης Ρομπογιαννάκης - Πηδηχτός

Το 2013, στη γιορτή Τσικουδιάς στο Ηράκλειο στον καράβολα είχα πρωτοακούσει το τραγούδι Βάλε Τσικουδιά από τους Βαγγέλη Αλεξάκη και Γρηγόρη Παραγιουδάκη και από τότε μου είχε κάνει εντύπωση.

Βαγγέλης Αλεξάκης & Γρηγόρης Παραγιουδάκης - Βάλε Τσικουδιά

Στην ίδια χρονιά παραμένουμε, στο 2013, με το Δημήτρη Σγουρό τώρα σε ιδιαίτερη ζωντανή ηχογράφηση στη Λεμονιά.

Δημήτρης Σγουρός - H Λεμονιά

Και η τελευταία μας επιλογή για σήμερα είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκτέλεση του Βασιλιά από το Γιώργο Στρατάκη από τηλεοπτική εκπομπή.

Γιώργος Στρατάκης - Βασιλιάς

Την επόμενη εβδομάδα οι Ραδιοφωνικές Κοντυλιές με άλλες 10 επιλογές.

Οι εκπομπές θα παραμένουν διαθέσιμες για πάντα, τα τραγούδια βρίσκονται στο youtube είτε απο τους ίδιους τους καλλιτέχνες είτε από τις δισκογραφικές είτε από funs. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για οποιαδήποτε παράλειψη, διόρθωση, προτροπή είτε με email είτε με facebook messenger